Gardiner opmåling

Gardiner opmåling

Skal hjemmet forskønnes med nye gardiner? Ja, så er du landet det rigtige sted, men inden du når så langt, og endda før den første nål sættes i stoffet, skal opmålingen til gardinerne klares. Netop opmålingen er meget vigtigt step, for at sikre den bedste proces og det bedste resultat. Dette er både hvis du selv ønsker at sy gardinerne, og hvis du ønsker at få syet dine gardiner hos os og vores danske systue. I begge tilfælde har opmålingen også stor betydning for stof mængden der skal bestilles. Derfor er det vigtigt at have de rigtigt mål til syning af gardinerne helt fra start af
Vi har derfor her udarbejdet en syguide til opmåling af gardiner.
Gardiner opmåling | Gardiner syet med kovser

Generelt for gardin opmåling 

Der er mange ting man skal tage højde for, når man skal måle op til et gardin. Det er vigtigt at vide inden hvilket gardinbånd man ønsker at gardinet skal syes med. Dette er vigtigt da gardinstangen som minimum skal sættes det der svare til gardinbåndets højde, over vinduets kant. Dette gøres for at sikre at man ikke kan se båndet på den anden side af vinduet. Samtidig sikre det at gardinet har det samme mængde lysindfald, og dette kan have stor betydning ved de tyndere tekstiler. Se eksempler for de enkelte gardinbånd her nedenfor. 

Opmåling til gardiner syet med wavebånd

Ved opmåling af et gardin syet med wavebånd, skal gardinstangen som minimum sidde 8 cm over vinduets øverste kant. Dette er fordi wavebåndet er 8 cm højt, og det skal gerne skjules, så man ikke kan se wavebåndet på den anden side af vinduet, ude fra. 
Ved gardiner syet med wavebånd, skal du også være opmærksom på at give båndet plads til at folde oppe ved gardinstangen. Wavebåndet giver bølger i gardinet, og disse bølger skal bruge omkring 5 cm, dette er det gardinstangen skal være ud fra vægen.  
Gennemsigtig wavebånd til syning af gardinerSort wavebånd til gardiner
Se her alt sytilbehør til wavebånd og læs mere om vores syning af gardiner med wavebånd

Opmåling af gardiner syet med bred rynkebånd

Skal der måles op til gardiner syet med bred rynkebånd, skal gardinstangen som minimum sidde 7 cm over vinduets øverste kant. Det brede rynkebånd er nemlig 7 cm højt, og for at skjule det bredde rynkebånd, så man ikke kan se gardinbåndet ude fra, skal gardinet sættes minimum 7 cm over vinduets kant. 
Se her alt vores sytilbehør og rynkebånd og læs mere om vores syning af gardiner med rynkebånd

Opmåling af gardiner syet med smal rynkebånd

Er gardinets bånd det smal rynkebånd, skal der ved opmåling, minimum lægges 3,5 cm til. Det vil sige at gardinstangen som minimum skal sidde 3,5 cm over vinduets øverste kant. Dette skyldes at det smalle rynkebånd er 3,5 cm højt, og skal sættes så gardinbåndet gemmes væk og man ikke kan se det udefra på den anden side af vinduet. 
Smal sort rynkebånd
Se her alle vores rynkebånd som fås i mange forskellige farver og læs mere om vores syning af gardiner med rynkebånd eller syning af badeforhæng med rynkebånd

Opmåling af gardiner syet med kovser

Til opmåling af gardiner syet med kovser, afhænger højden som gardinstangen skal sættes op i, af hvilken størrelse kovs der er bleven sat i gardinet.
Se her vores udvalg af kovser og læs mere om syning af gardiner med kovser , syning af badeforhæng med kovser eller isættelse af kovser

Opmåling af gardiner syet med små kovser

Ved de små kovser bliver der brugt omkring 4,5 cm på toppen. Derfor skal gardiner syet med små kovser sættes minimum 4,5 cm over vinduets øverste kant. Dette er for at sikre sig, at man ikke kan se gardinets top igennem vinduet ude fra.

Opmåling af gardiner syet med mellem kovser

Ved opmåling af gardiner syet med mellem kovser, skal gardinstangen som minimum sættes 7 cm over vinduets øverste kant. Dette skyldes at der bruges 7 cm til toppen af gardinet med mellem kovser. For at sikre sig at man ikke kan se gardinets top på den anden side af vinduet, skal gardinstangen sættes det højre oppe. 

Opmåling af gardiner syet med store kovser

Til opmåling af gardiner syet med store kovser, skal gardinerne sættes 9 cm over vinduets øverste kant. Dette er for at undgå at man ude fra kan se gardinets top. Da der brugs 9 cm til kovserne i gardinet, skal gardinstangen være det over vinduet.  

Opmåling gardiner til karm

Skal gardinet gå til karmen ved vinduet, så skal der måles oppe fra gardinstangen og ned til karmen. Herfra skal der trækkes en cm fra målet, så der er en centimeter mellem karm og gardinbund. 
Skal gardinet gå under karmen, så skal du være opmærksom på den måde gardinets bund er syet. Ved de gardiner vi syr med bundsøm skal gardinet mindst gå 7 cm under, da vores bundsøm syes 7 cm høje. Grunden til at det er vigtigt at få gardinbunden under karmen, er for at man ikke kan se farveforskellen fra tre lags bundsøm og et lags gardin.
Er vinduet skævt og ikke lige, så skal gardinet syes under karmen. Det er så man ikke se højde forskellen fra karm og til gardinets bund. 
Hvis karmen er længer ude end vinduet, og gardinet skal gå underkarmen. Så er det vigtigt at være opmærksom på at købe gardinskinner, der kan sørge for at gardinet ikke rammer på karmen. Gardinet skal derfor være længere ude end karmen. Fx er karmen, 10 cm ud fra væggen, så skal gardinet ud og hænge 15 cm for at der er plads til folderne i gardinet.  
Gardiner med wavebånd

Opmåling af gardiner til gulv 

Mange har i dag store vinduer, der går helt ned til gulvet. Skal disse forskønnes med nogen flotte gardiner, afhænger opmålingen af hvilket slags gulv der er.  
Ved trægulv og klinkegulv, skal gardinet gå til 2 cm over gulvet. Derfor måles der først fra gardinskinnen og ned til gulvet, også trækkes der 2 cm fra. 
Ved hjem med gulvtæpper skal der være 3 cm fra gulv til gardin. Derfor måles der blot fra gardinstangen til gulvet, også trækkes der blot 3 cm fra. 

Gardinstangen - Gardinets placering 

Gardinet kan sættes op med gardinstangen på enden vægen eller til loftet. Hvis gardinstangen skal skrues op i loftet, skal man huske at trække gardinstangens højde fra, så der i højden både trækkes fra til bunden af gardinet samt, gardinstangen for oven. 

Gardiner har to funktioner. Gardinerne kan bruges rent praktisk til at lukke lys ude eller til at skille rum ad, men det kan også bruges til udsmykningen og forskønnelse af et rum og ens hjem. Vi anbefaler at gardinerne placeres ved siden af vinduet og ikke foran, når gardinerne er trukket fra. Dette er både for at gardinerne ikke tager for meget lys udefra, også for udsenets skyld. Derfor er det vigtigt når der skal købes gardinskinner, at de er brede nok til at der er plads til gardinerne kan placeres ved siden af vinduet. 

 

Silje - Metervarer-Shoppen
Tilbage til blog