Udregninger til syning af gardiner med rynkebånd

Udregninger til syning af gardiner med rynkebånd

Det er ganske enkelt at udregne stofbruget til syning af gardiner eller badeforhæng med rynkebånd, både smal rynkebånd og bred rynkebånd. Syguiden her er både til dig der ønsker at sy egne gardiner eller badeforhæng med rynkebånd, og til dig der ønsker at bestille syning af gardiner med rynkebånd eller syning af badeforhæng med rynkebånd hos os på en dansk systue. 

Gardiner syet med rynkebånd

Udregninger til stofforbrug ved syning af gardiner med rynkebånd

Vores mål er lavet i udgangspunktet af ensfarvede gardiner. Har stoffet et mønster der skal gå igen på andre gardiner, skal man også tage højde for rapporten i stoffet. En rapport er fra mønstrets start til slut, hvorfra mønstret så vil gentage sig igen og en ny rapport vil begynde. 

Inden du går i gang med at sy, eller bestille syning, skal der måles op til gardinerne. De mål der tages er meget vigtige for det færdige resultat og derfor er processen omkring syningen. Du finder her en guide til opmåling af gardiner.

Tillæg i højden til syning af gardiner med smal rynkebånd  

Til syning af gardiner med smal rynkebånd, skal der lægges 20 centimeter til færdighøjden på gardinet. Disse 20 cm bruges både til bundsøm og til at sy rynkebåndet på. Det smalle rynkebånd er 3/3,5 cm højt, alt efter om det er et af basis rynkebåndene i sort og hvid, eller om der vælges et af de farverige rynkebånd. 

Tillæg i højden til syning af gardiner med bred rynkebånd

Til syning af gardiner med bred rynkebånd, skal der lægges 25 cm til gardinets færdighøjde. Bred rynkebånd er 7 cm højt, og vi tilbyder det både i sort og hvid. De 25 cm der lægges til gardinets færdighøjde, indebære både stof til gardinets top og bund. 

Udregningen af stofforbrug til syning af gardiner med rynkebånd

Når man har færdighøjden på gardinet og har tillagt de ekstra 20 cm til top/bund ved det smalle rynkebånd, eller 25 cm til top/bund ved det bredde rynkebånd, skal der kigges på gardinets bredde. Mængden af rynkebånd til syning af et gardin, skal blot svare til gardinets færdig bredde. Gardinet skal, når det engang er færdigsyet, være ligeså bred som gardinstangen, så gardinet derved dækker hele vinduet. Men da gardinet skal rynkes så det har flotte folder og bølger, skal gardinet syes dobbelte så bred som gardinstangen. Det vil sige at man ganger gardinstangen med to, for at få gardinets bredde. Der kan dog forekomme tilfælde hvor gardinet syes lidt minder eller større, dette kan skyldes stoffets bredde. Se i eksemplet her under en udregning af et gardin syet med bred rynkebånd, hvor stof bredden gør at gardinet bliver syet lidt bredere. 

Eksempel på en udregningen af stofforbrug til syning af gardiner med rynkebånd

Gardinets færdighøjde + 20/25 cm til top/bund * antal stof bredder der skal bruges 

Fx. Et gardin syet med bred rynkebånd, der har en færdighøjde på 220 cm, syet at stof der er 150 cm bred, til en gardinstang der er 200 cm bred 

Udregningen vil se sådan her ud: 220 + 25 * 3 = 735

Forklaring: Ved et gardin der har en færdighøjde på 220 og en gardinstang der er 2 meter bred, skal gardinet som udgangs punkt syes 4 meter bred. Men som i tilfældet ovenfor og ved de fleste metervarer, er stoffet som gardinet skal syes af 150 cm bred. For at stofbredden som minimum kommer op på de 4 meter gardinet i udgangspunktet skal være, skal der bruges 3 breder stof, som i alt vil give en gardinbredde på 4,5 meter. Derfor ganges færdighøjden + top/bund med 3 stofstykker, som vil skulle syes sammen. 

Dermed vil der i eksemplet skulle indkøbes 7,35 meter stof til syning af gardinet her der har en færdighøjde på 220 og et stangmål på 2 meter og en top med bred rynkebånd.

 Gardin syet med bred hvid rynkebånd

Silje Metervarer-Shoppen

Tilbage til blog