Gardiner syet med wavebånd

Udregninger til syning med Wavebånd

Når emnet falder på gardiner er wavebåndet det super moderne. Wavebåndet giver gardinet et flot bølgede look, som er super smukt.

Skal du til at sy et gardin med wavebånd, så er du kommet til rette side. For før man starter skal man jo finde ud af hvor mange meter stof, wavebånd, glidere og hægter der skal bruges til at sy gardinet. Vi har derfor samlet udregningerne og de vigtigste oplysninger her til når man skal sy et gardin med wavebånd. 

 

Gardinstang: Gardinstangen er det der sættes op på vægen og som holder hele gardinet. Til gardiner med wavebånd findes der gardinstænger der specifikt er lavet til det, men ganske almindelige gardinstænger fungere også helt fint, dog skal man være opmærksom på at vores glidere passer til den smalle gardinstag. 

 

Glidere: Gliderne er det der forbinder gardinet og gardinstangen. Det er dem der sørger for at der er et bestemt mellemrum så det bølgede look skabes i gardinet. Gliderne skal blot være lige så lang som gardinstangen er. Der findes to forskellige størrelser glidere, 6 cm og 8 cm, som er bredden imellem gliderne. Den eneste forskel på de to, er bølgen i gardinet. Glideren med 6 cm mellemrum giver den mindste bølge, og det egner sig godt til mindre gardiner. Bølgen er derfor størst ved de 8 cm som egner sig godt til større gardiner. 

Glidere til wavebånd

Hægter: Hægterne er dem der holder gardinet fast til gliderne. Hvis du ønsker et gardin med 6 cm glidere, så skal der ca. være 12 cm imellem hver hægt, og ved 8 cm glidere ca. 16 cm imellem hægterne. For at regne ud hvor mange hægter der skal bruges skal man dividere gardinstangens stangmål med afstanden på hægterne(6 eller 8 cm).

Stangmål / glidernes afstand (6 eller 8 cm) = antal hægter

Når man hægter sit gardin skal man sørge for at der altid er et lige antal af hægter, så resultatet skal rundes op til det nærmeste lige tal. 

Fx. En gardinstand på 2 meter med 8 cm glidere

200/8 = 25 - dette rundes så op til 26 - Dermed skal der bruges 26 hægter til dette gardin

Sorte hægter Hvide hægter til wavebånd

Stof: Et vigtigt element i et gardin er selvfølgelig stoffet. Når der syes med wavebånd skal stoffet i sidste ende give et flot bølget look, og dette kræver den rigtige mængde stof. 

Udregning af stoffrobrug (til gardiner uden mønster og stof under 2 meter i bredden): 

Antal hægter * Hægternes afstand + Sidesøm = Gardinets brede

Gardinets brede / Stoffets bredde = Antal baner 

Tillæg til syning af bund/top + Højde på gardinet = Stofforbrug i højden

Antal baner * Stofforbrug i højden = Stofforbrug i alt

 

Eksempel: Et gardin med wavebånd, hvor stangmålet er 200 cm, der bruges 8 cm glider, som skal syes af stof der er 140 cm i bredden. Højden på gardinet skal være 180 cm og der skal syes med zink - med udgangspunkt i det allerede udregnet antal hægter 

26 * 16 + 15 =  431 (antal hægter * hægterens afstand + sidesøm = gardinets bredde)

431 / 140 = 3 (gardinets bredde / stoffets bredde = antal baner)

30 + 180 = 210 (tillæg for bund/top + gardinets højde = stofforbrug i højden)

3 * 210 = 630 (antal baner * stofforbrug i højden = Stofforbrug i alt) 

 

Forklaring til udregning af stofforbrug og eksemplet

Vi starter med at have de udregnet 26 hægter. Dette skal bruges til at udregne gardinets bredde. Antallet af hægter ganges med hægternes afstand, som ved 6 cm glidere er 12 cm og ved 8 cm glidere er 16 cm. Herefter lægges der plast til sidesøm, som er syningen på siden af gardinerne, og dette skal være på 15 cm.

U: Antallet af hægter * Hægterens afstand + Sidesøm = Gardinets bredde

Fx. Gardin med stangmål 200 cm, glidere på 8 cm, og 26 hægter

26 * 16 + 15 = 431 - Her vil gardinets bredde skulle være 431 cm

Derfra skal det regnes ud hvor mange bredder af stof det svare til, dette kaldes også for baner. Her tages gardinets bredde og dividere med stoffets bredde. 

U: Gardinets bredde / Stoffets brede = Antal baner

Fx. Stoffet er 140 cm bred

431/140 = 3 - Dermed skal der bruges 3 baner stof til syning af dette gardin 

U: Antal baner * stofforbruget i højden = stofforbrug i alt 

For at kunne udregne stofforbruget i alt, afhænger det af hvordan bunden ønskes at syes. I den syning vi tilbyder kan man vælge at få syet med zinkbånd i bunden som giver lidt vægt til gardinet, eller der kan sys med almindelige bundsøm. Det stof der skal bruges her, ligges til den ønskede højde på gardinet.

Syes der med zink: Skal der i højden lægges 30 cm til den ønsket højde på gardinet

Fx. man ønsker at gardinet skal være 180 cm højt 

Top og bund + gardinets højde = Stofforbrug i højden

30 + 180 = 210

Syes der med almindelige bundsøm: Skal der ligges 35 cm til den ønskede højde på gardinet - med udgangspunkt i højden fra eksemplet ovenover 

35 + 180 = 215

Herfra skal det endelige stofforbrug udregnes, som gøres ved at gange antal af baner med stofforbruget i højden. 

U. Antal baner * stofforbruget i højden = stofforbrug i alt 

Fra eksemplet: Det før udregnet 3 baner med zink i bunden 

3 * 210 = 630

Dermed skal der i eksemplet her bruges 6,3 meter stof

Farverige stor metervarer

 

Mønster i stoffet: Hvis stoffet har mønster, og mønsterets skal gå igen hele gardinet, skal der kigges på rapporter. En rapport er det stykke fra mønsters tryk begynder til det slutter, for så at starte igen. Skal der syes med mønster skal der derfor regnes efter raporterne, for at gardin mønsteret bliver ens. 

Eksempel: De 210 som er det stofforbrug i højden der blev udregnet ovenover, skal divideres med raporten på stoffet som her er 65 cm 

210 / 65 = 3,23 - Der skal derefter rundes op til nærmeste hele, dermed bliver det til 4 raporter der skal bruges pr. længde. Derefter ganges de 4 raporter op med rapotens højde 

4 * 65 = 260 - Her er det stofforbrug der skal købes til højden, og dette skal ganges med antallet af baner der skal bruges i bredden af gardinet.

Fx 260 * 3 = 780 (stofforbrug i alt * antal baner = stofforbrug i alt) 

Dermed ville der skulle bruges 7,8 meter stof ved mønster i stoffet istedet for de kun 6,3 meter der skulle bruges ved et gardin uden mønster 

 

Ved syning med superbred stof - når stoffet kan vendes om og højden kan bruges som bredden fx over 210 

Her er der ikke behov for at udregne antal baner, her udregnes det i antal meter

 

Wavebånd: Wavebåndet er det der søgere for at gardinet bølger, når det kommer i forbindelse med gliderene. Wavebåndet skal blot være lige så mange meter som gardinets bredde.  

Gennemsigtig wavebåndSort wavebånd

Start og slut: I hver ende af wavebåndet skal der sættes en start og slut. Dette er for at sikre at gardinets ender folder flot, og i den retning som det skal. Samtidig holder start/slut gardinet mere fast i den position som gardinet er sat i. Det er også i start/sluterne at man kan sætte et håndtag/fører til ens gardin. 

Sort start/slutHvid strt/slut

Spørgsmål: Er der spørgsmål til udregningen kan du enden skrive til os under vores "kontakt" side som findes i bunden af alle sider - følge linket her: https://metervarer-shoppen.dk/pages/kontakt - eller skriv en mail til os på silje@metervarer-shoppen.dk

Silje Metervarer-Shoppen

Tilbage til blog